Vrouwen van Schiedam welkom bij Open Naaiateliers
Vanaf 22 maart in Stedelijk Museum Schiedam

Schiedam, 14 maart 2025

In het kader van het 750 jaar Schiedam presenteert Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Vrouwen van Schiedam. Hiermee viert het museum de onmisbare bijdragen van vrouwen aan de stad – in de geschiedenis en nu. Tien bevlogen Schiedamse vrouwen hebben deze tentoonstelling mede invulling gegeven. Met hen nodigt het museum nu álle vrouwen van Schiedam uit om deel te nemen aan de Open Naaiateliers. Een plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten, en waar je geen naaiervaring nodig hebt. In de Open Naaiateliers werk je samen aan drie wandkleden voor in de tentoonstelling Vrouwen van Schiedam.
Stof tot gesprek
De afbeeldingen op de wandkleden vormen ook 'stof tot gesprek'. Ze zijn gebaseerd op verhalen van vrouwen uit de stad. De Rotterdamse illustrator Xaviera Altena heeft hun verhalen gevat in vier gezichten: de vrouw thuis, op werk, in de maatschappij én voor zichzelf. De afbeeldingen zijn eerst alleen als illustraties in de tentoonstelling te zien, maar na de Open Naaiateliers ook als wandkleden. Eentje hangt al in de tentoonstelling, de nieuwe worden stuk voor stuk toegevoegd. Als ze op zondag 18 mei 2025 allemaal hangen, wordt dit feestelijk gevierd!
Naaiateliers voor iedereen
De zeven gratis Open Naaiateliers worden begeleid door modeontwerper Aida Kasaei van het Schiedamse Atelier Aida. Ze is een van de tien Schiedamse vrouwen die betrokken zijn bij de tentoonstelling. De Open Naaiateliers vinden plaats in het Atelier van het museum (beneden). Aanmelden is niet nodig, je mag gewoon binnenlopen. En goed nieuws: het maakt niet uit of je nu al 20 jaar achter de naaimachine schuift of nog nooit naald en draad hebt vastgehouden. Iedereen is welkom.
De Open Naaiateliers vinden plaats op:
- Zaterdag 22 maart | 15.00-18.00 uur (opening)
- Zondag 30 maart | 13.00-16.00 uur
- Donderdag 10 april | 17.00-20.00 uur (met soep)
- Zondag 13 april | 13.00-16.00 uur
- Zondag 27 april | 13.00-16.00 uur
- Woensdag 30 april | 13.00-16.00 uur
- Zondag 11 mei | 13.00-16.00 (Moederdag)
- Zondag 18 mei | 14.00-17.00 FEEST!
Waarom wandkleden?
Aan de ontelbare steekjes en draadjes aan de achterkant van de wandkleden is te zien hoe de werken door vele handen gemaakt zijn. Het gebruik van textiel heeft een speciale betekenis: textiel is al eeuwen een middel waarmee vrouwen zich uitspreken. Wereldwijd zijn het vaak vrouwen (geweest) die textiel maken. In het verleden soms als manier om vrouwen binnen te houden, te onderdrukken of hen zogenaamde vrouwelijke waarden bij te brengen. Maar vrouwen hebben hun textiele vaardigheden vaak ook ingezet als middel om zichzelf te uiten en hun stem of protest te tonen. En: hoe tijdrovender het maakproces samen, hoe meer ruimte voor het delen van verhalen en het vormen van een sterk netwerk!
Vrouwen van Schiedam. 750 jaar werk, strijd en relaties
Precies 750 jaar geleden verleende Aleida van Holland, een invloedrijke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, stadsrechten aan Schiedam. Dit markeert het begin van een lange geschiedenis waarin vrouwen deze stad mede vormgeven en draaiende houden. De tentoonstelling Vrouwen van Schiedam. 750 jaar werk, strijd en relaties (22 maart t/m 14 september 2025) in Stedelijk Museum Schiedam viert deze vrouwelijke kracht in de stad, van vroeger tot nu. Van de ondernemende zakenvrouw Neeltje Andries uit de zestiende eeuw tot vrouwen van nu die waardevolle initiatieven als de Kledingbank en Stichting Inclusia runnen – de vrouwen van Schiedam zijn onmisbaar. Met deze tentoonstelling krijgen hun verhalen het podium dat ze verdienen, waarbij zowel het verleden als het heden van Schiedamse vrouwen centraal staat.
Schiedam viert 750
De tentoonstelling Vrouwen van Schiedam. 750 jaar werk, strijd en relaties maakt deel uit van het jubileumjaar Schiedam viert 750, waarin de stad 750 jaar stadsrechten viert – dankzij een vrouw. Ook is het in 2025 vijftig jaar geleden dat de Verenigde Naties het Internationale Jaar van de Vrouw (1975) uitriepen. Wereldwijd is dit een moment om vrouwenrechten en vrouwengeschiedenis extra aandacht te geven.
Met dank aan
De tentoonstelling Vrouwen van Schiedam is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Schiedam viert 750 en de J.E. Jurriaanse Stichting. Ook is de tentoonstelling onderdeel van de maatschappelijke programmalijn Mijn Schiedam die gefinancierd wordt door het VSB Fonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds 21 en het Mondriaan Fonds.
Noot voor de redactie
Klik hier om naar de beeldbank van deze tentoonstelling te gaan om persbeelden te downloaden. Vermeld bij gebruik van de afbeelding(en) altijd de juiste creditline. Klik hier om de website van Stedelijk Museum Schiedam te bezoeken.
Voor meer informatie, interviewverzoeken en persmateriaal, neem contact op met:
Maaike Staffhorst | Stedelijk Museum Schiedam
